Коли діти вчаться бачити: 5 стадій розвитку зору

Ваша дитина щойно з’явилася на світ. Її оченята, які озираються навколо, – це найпрекрасніше, що ви бачили. Ви не знаєте, що в цей момент бачить дитина і чи відрізняється чимось її зір від зору дорослої людини. Спробуймо з’ясувати це питання, оскільки воно цікавить багатьох молодих батьків.

Хоча при народженні зір дитини ще не повністю розвинений, вона вже розрізняє кольори. Її зір розвивається поступово, етап за етапом.

Коли в дітей формується зір?

Наприкінці дев’ятого місяця життя дитини її зір такий же розвинений, як і в дорослого. Остаточно він формується до кінця першого року життя. У цей період малюка приваблюють яскраві контрастні кольори.

Очі дитини готові правильно сприймати навколишній світ уже з народження, але її мозок ще не в змозі обробляти й інтерпретувати таку складну інформацію. Немовлята можуть розрізняти кольори при народженні, але на елементарному рівні. Їх здатність сприймати різні відтінки кольорів обмежена.

Тільки пройшовши низку етапів розвитку зору, дитина бачить світ у всіх кольорах і відтінках. Розгляньмо докладніше ці етапи, що тривають протягом першого року життя дитини.

Розвиток зору в дитини

Виокремлюють такі етапи розвитку зору:

  • зір при народженні;
  • 0–2 місяці;
  • 2–4 місяці;
  • 4–8 місяців;
  • 8–12 місяців.

Зір новонародженої дитини: що потрібно знати батькам

1. Розвиток очей. На 22-му дні вагітності очі являють собою дві маленькі борозни на ембріоні. На цьому місці формується зоровий нерв, а згодом – очі.

2. Перевірка на вроджені порушення зору. У момент народження дитини лікар перевіряє наявність вроджених порушень зору, які могли виникнути ще в лоні матері. Лікар може вводити немовляті очні краплі для запобігання розвитку очних інфекцій.

3. Як бачать новонароджені. При народженні дитина може бачити предмети тільки в чорно-білому спектрі, у відтінках сірого. Це пов’язано з тим, що нервові клітини мозку й органів зору ще не розвинені.

4. Нездатність фокусуватися. Новонароджена дитина не може переміщати погляд з одного предмета на інший і фокусуватися на об’єктах, що перебувають на відстані 15–20 см від обличчя.

5. Далекозорість і короткозорість. У новонароджених дітей можуть виникати далекозорість або короткозорість. Через такі дефекти зору дорослі змушені носити окуляри. Але немовлят вони не турбують. Дефекти зору можуть виникати через те, що в дітей недостатньо розвинена сітківка. Тому з часом вони зменшуються. Також ви можете помітити, що дитина реагує на яскраве світло, кліпаючи або закриваючи очі.

9 фактів про розвиток зору до двох місяців

1. Які кольори дитина бачить із народження? При народженні дитина може бачити всі кольори, але не відомо, які з них вона бачить чіткіше за інші. Дослідження засвідчили, що діти з народження розрізняють основні кольори (червоний, синій, зелений). Деякі діти краще розрізняють якийсь один із цих кольорів. Однак у цьому віці діти ще не можуть розрізняти схожі кольори (наприклад, червоний і помаранчевий). Це означає, що дитина розпізнає кольори, але не розрізняє відтінків.

2. Брак реакції. Дитина може дивитися вам просто в очі, але її мозок ще не здатен повною мірою обробляти дані, отримані органами зору. Тому не хвилюйтеся, якщо ви посміхаєтеся або підморгуєте малюкові, а він ніяк на це не реагує.

3. Розширені зіниці. Протягом перших двох тижнів життя зіниці в дитини звужені, щоб обмежити потрапляння світла. Це пов’язано з тим, що сітківка її очей ще занадто чутлива. Тільки після третього тижня зіниці дитини починають розширюватися, щоб в очі потрапляло більше світла. За декілька тижнів ви помітите, що дитина тримає очі відкритими впродовж довших проміжків часу.

4. Нечіткий зір. У перший місяць життя дитина бачить нечітко, ніби в тумані. Щоб привернути увагу дитини, предмети повинні бути великими та яскравими.

5. Координація зору та слуху. Наприкінці першого місяця життя слух і зір дитини вже добре узгоджені. Якщо ви, наприклад, потрясли брязкальцем, дитина повернеться обличчям до джерела шуму.

6. Розвиток периферійного зору. Дитина в цьому віці має добре розвинений периферійний зір і може фокусуватися на предметах на відстані півтора метра від неї.

7. Дитина вчиться фокусуватися. Погляд дитини може здаватися розосередженим. Це нормально, тому що вона ще тільки вчиться фокусуватися на предметах.

8. Чітке сприйняття кольорів. Наприкінці другого місяця дитина вчиться розрізняти відтінки. При цьому вона віддає перевагу більш яскравим відтінкам. Ось чому дитячі іграшки зазвичай такі яскраві.

9. Мама посміхається! Дитина здатна інтерпретувати посмішку на обличчі матері. У двомісячному віці вона посміхається у відповідь. Це свідчить про те, що її зір розвинений настільки, що тепер вона може зосереджуватися на певних об’єктах.

Зір дитини у 2–4 місяці

1. Дитина краще сприймає простір. У цьому віці в дитини розвивається сприйняття глибини та простору. Це означає, що їй до снаги оцінити, наскільки далеко від неї знаходиться предмет, який вона бачить. Це відбувається тому, що в зазначений період у дитини краще розвинена координація між органами зору й головним мозком.

2. Дитина стежить за переміщенням предметів. Якщо поміняти розташування предметів у полі зору дитини, вона почне шукати їх очима. Також вона уважно спостерігає за будь-якими діями біля неї. Потрясіть перед малюком брязкальцем – і ви побачите, як він стане дивитися на нього, не відводячи очей.

3. Дитина розрізняє більше кольорів. Кількість кольорів і відтінків, які вона може сприймати в цьому віці, відчутно зростає.

4. «Я тебе бачу». Наприкінці четвертого місяця дитина краще бачить віддалені предмети. Тепер якщо вона сяде біля вікна, то побачить, що відбувається за вікном, а не сфокусує погляд на склі.

Розвиток зору в 4–8 місяців

1. Різнобарвний світ. У 5 місяців дитина вже добре бачить кольори.

2. Дитина розрізняє обличчя. Дитина краще сприймає глибину простору, впізнає знайомі об’єкти, наприклад, знайомі обличчя та предмети на відстані кількох метрів.

3. Сталість об’єктів. Зір дитини стає дедалі більше схожим на зір дорослої людини. Малюк зауважує дрібні деталі й розуміє те, що об’єкти постійні й не можуть зникати. Тому якщо заховати іграшку, що знаходиться перед дитиною, під ковдру, дитина розумітиме, що іграшка десь поруч.

Розвиток зору у 9–12 місяців

1. Дитина бачить краще. У цьому віці дитина вже бачить практично так само, як і дорослі. У неї вже повною мірою розвинене сприйняття кольорів, а сприйняття простору значно поліпшується.

2. Колір очей. У цьому віці колір очей у дитини вже практично сформований і залишається таким на все життя.

3. Дитина може визначати відстань до об’єкта. Вона здатна розрізняти близькі й далекі об’єкти, їх кольори, впізнавати знайомі обличчя та предмети.

4. Координація зору й роботи м’язів. В однорічному віці в дитини розвивається координація, що виявляється в узгодженій дії м’язів і органів зору. Дитина може виглядати дещо незграбною, бо її координація все ще формується.

Для правильного розвитку зору в дитини необхідно регулярно робити медичне обстеження. Також слід звертати увагу на прояви певних симптомів, які можуть свідчити про проблеми із зором.

Ознаки проблем із зором

Батькам необхідно бути уважними до будь-яких відхилень від нормального розвитку зору. Звертайте увагу на такі симптоми:

1. Червоні або опухлі повіки. Це може бути ознакою інфекції або алергії.

2. Занадто часті рухи очима. Зорові м’язи дитини ще розвиваються. Тому дитина може здійснювати часті рухи очима. Але якщо такі рухи постійні або надмірні, це може свідчити про проблеми із зором.

3. Підвищена чутливість до світла. Якщо дитина закриває очі щоразу, потрапляючи на вулицю в сонячну погоду, можливо, у неї підвищений внутрішньоочний тиск або вона має проблеми із сітківкою.

4. Постійно сльозяться очі. Слізні залози в дитини ще формуються. Тому в неї можуть часто сльозитися очі або взагалі не виділятися сльози.

4. Білі зіниці. Це може бути ознакою різних хвороб: від онкологічних захворювань до катаракти. Поява такого симптому потребує негайного медичного обстеження.

Коли проводити медичний огляд зору дитини?

Лікарі рекомендують регулярно відвідувати з дитиною офтальмолога. Це допоможе запобігти захворюванням або вчасно зреагувати на їх появу.

1. Катаракта. Кришталик ока в новонароджених чистий, як і в дорослих. Але в деяких випадках у ньому може бути помутніння, яке називається катарактою. Педіатр зазвичай помічає катаракту під час огляду відразу після народження або через декілька тижнів. Катаракта в новонароджених, як і в дорослих, може бути виправлена хірургічним шляхом.

2. Перекриття слізних протоків. Іноді діти можуть народжуватися з перекритими слізними каналами. Про це свідчать набряк і почервоніння навколо повік. Немовлята мають слабку імунну систему, і запалений слізний канал може стати сприятливим середовищем для розмноження бактерій. Лікування антибіотиками допоможе уникнути ризику втрати зору.

3. Амбліопія, або «синдром ледачого ока». Дитина іноді може використовувати для зору тільки одне око й через це втрачати здатність бачити іншим оком. Причини амбліопії можуть бути різними, часто цей розлад виникає через брак координації між півкулею мозку та протилежним оком. Амбліопію дуже важко виявити в ранньому віці, оскільки обидва ока виглядають абсолютно здоровими. Регулярна перевірка зору може допомогти при діагностиці цього розладу.

4. Косоокість. У перші 4 місяці вам може здатися, що рухи очей дитини не скоординовані й кожне око рухається самостійно. Починаючи з п’ятого місяця, очні м’язи координують рухи очей. Якщо ви бачите в дитини неузгоджені рухи очей навіть у шість місяців, можливо, у неї розвинулася косоокість. Цей розлад можна виявити під час огляду в офтальмолога. Але якщо ви самі помітите в дитини такі симптоми, вам слід звернутися до лікаря.

5. Ретинопатія. Це пошкодження сітківки, яке буває в дітей, які народилися передчасно. Розвиток ретинопатії пов’язаний із тим, що в дитини не сформовані кровоносні судини сітківки або сформовані неправильно. Ретинопатію легко виявити під час медичного огляду.

6. Птоз. Ця аномалія полягає в тому, що рухи повік дитини стримуються м’язами, і через це повіки залишаються нерухомими. Іноді діти народжуються з недорозвиненими м’язами повік, і через це повіки мимоволі виявляються опущеними. Цей стан і називається птоз. Останній не загрожує здоров’ю, але може призводити до розвитку амбліопії. На щастя, птоз легко піддається хірургічному лікуванню.

Як допомогти дитині розвинути зір

Щоб сприяти розвитку зору дитини на різних етапах її життя, варто дотримуватися таких рекомендацій.

До 2-х місяців

  • купуйте дитині іграшки яскравих і контрастних кольорів. Розташовуйте їх на відстані 25 см від дитини;
  • використовуйте тьмяне освітлення в дитячій кімнаті. Яскраве світло може бути дискомфортним для малюка;
  • під час годування дитина зазвичай дивиться на обличчя матері. Тому тримайте дитину під час годування з різних сторін, щоб вона могла бачити вас обома очима;
  • коли дитині півтора місяця, грайтеся з нею в таку просту гру. Тримайте дитину на відстані 20 см і дивіться їй в очі. Коли вона зловить ваш погляд, проведіть його вліво-вправо. Ця вправа добре зміцнює зір дитини;
  • коли дитині виповниться 2 місяці, вона починає реагувати на вашу міміку. Посміхайтеся дитині, говоріть із нею. Це допоможе розвинути її увагу й візуальну пам’ять.

2–4 місяці

  • у цей період у дитини розвивається сприйняття кольорів. Оточіть її яскравими предметами, іграшками тощо;
  • коли дитина лежить на спині, розвісьте над нею брязкальця. Дозвольте їй розглядати їх, торкатися.

4–8 місяців

  • дайте дитині погратися різнокольоровими кубиками;
  • принесіть їй кошик із різними фруктами й дозвольте розглядати натуральні кольори;
  • грайтеся з дитиною в хованки та інші ігри, у процесі яких вона повинна знайти певний предмет. Наприклад, пограйтеся в пошук скарбів. Це змусить малюка реагувати на візуальні стимули;
  • дитина досі любить іграшки яскравих кольорів. Використовуйте це, щоб привернути увагу дитини.

9–12 місяців

  • грайтеся з дитиною в ігри з рухомими об’єктами. Кидайте м’ячик, використовуйте іграшки на мотузочці тощо.
  • читайте дитині яскраві книги з картинками. Дозвольте дитині показувати на малюнки й називати, що на них намальовано;
  • діти цього віку люблять дивитися на людські обличчя. Тому дозвольте дитині якомога більше контактувати з родичами. Це спонукатиме її запам’ятовувати нові обличчя.

Bitcoin transaction accelerator